Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Επιστημονικό Συνέδριο του MoniCoT

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Συνέδριο Ολοκλήρωσης του έργου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Επιστημονικό Συνέδριο του MoniCoT

Με επιτυχία διεξήχθη το Επιστημονικό Συνέδριο, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου MoniCoT, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, ανέφερε ότι η μη ορθή διαχείριση των παράνομα μεταφερόμενων αποβλήτων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον, όσο και την ανθρώπινη υγεία. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό τα μέτρα και οι στρατηγικές αποτροπής της παράνομης μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων να είναι αποτελεσματικά και να οδηγήσουν στην εξάλειψη του φαινομένου. Επιπλέον, παρουσίασε, συνοπτικά, τις δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το σχέδιο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων και ξεκινά η διαδικασία για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτριος Σκάλκος, και ο  Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ. Γεώργιος Τσακούμης.

Εκ μέρους του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, Συντονιστή του έργου, ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργων, κ. Γεώργιος Βουρλάκης, παρουσίασε τόσο τις δράσεις, όσο και τα έως τώρα αποτελέσματα του έργου. Εκτενώς παρουσιάστηκε η πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης του MoniCoT, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα εξ’ αποστάσεως κατάρτισης σε λιμενικούς και τελωνειακούς στο πεδίο των διασυνοριακών μεταφορών αποβλήτων.

Στο συνέδριο συμμετείχαν με παρουσίαση/ομιλία η Πρόεδρος Μον. Επιτροπής Περιβάλλοντος ΤΕΕ/ΤΚΜ, κυρία Άννα Μίχου, ο A’ Aντιπρόεδρος ΠΑΣΕΠΕ, κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, ο Γενικός Διευθυντής Polyeco, κ. Γιάννης Καρακόλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος  ΙΝΤΕRGEO, κ. Στυλιανός Παπαδόπουλος και η  Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, κυρία Αθανασία Αλωνιστιώτη. Οι ομιλητές/τριες επικεντρώθηκαν στα αποτελέσματα του έργου και τις προοπτικές συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση και διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, καθώς και στη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία της παρακολούθησης της μεταφοράς τους.

Ακολούθως, παρουσιάστηκαν τα εθνικά σχέδια δράσης Ελλάδας και Κύπρου για την αντιμετώπιση της παράνομης μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων από την Υπεύθυνη Υλοποίησης του έργου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αικατερίνη Καπετανάκη και τον Υπεύθυνο Περιβάλλοντος από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου, κ. Δημήτρη Δημητρίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση δύο συναφών με το αντικείμενο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ συνοψίστηκαν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου και κάποιες προτάσεις πολιτικής.